Cel mai mare câştig? A învăţa să pierzi

Încă din copilărie ai fost învăţat că e important să câştigi. Ţi s-a spus mereu că trebuie să fii cel mai bun dintre cei buni. Iar tu te-ai străduit să fii la înălţime de fiecare dată.

De ce?

Când erai mic, din obligaţie. Faţă de părinţii, profesorii şi cei apropiaţi ţie, care cu certitudine, îşi doreau să devii “cineva” cu care să te mândreşti tu, dar şi ei. Apoi, când ai mai crescut şi ai început să conştientizezi cu adevărat lucrurile, a intervenit altceva. Teama! Teama că îi vei dezamăgi pe cei dragi, oamenii care te stimează şi pe care îi stimezi.

Şi unde mai pui la socoteală că victoria e dulce. Dacă la început credeai că e de datoria ta să fii întotdeauna primul, cu trecerea anilor, te-ai convins singur că atunci când eşti bun, beneficiile sunt numeroase. Banii, renumele, aprecierea celor din jurul tău, sunt doar câteva dintre “câştigurile”, care se convertesc în factori motivaţionali.

Şi aşa, viaţa ta devine o competiţie nesfârşită. O luptă acerbă cu ceilalţi, într-o lume în care fiecare încearcă să fie înaintea celuilalt.

Dar ce te faci când inevitabilul se produce?

Oricât de mult succes ai avea, se mai întâmplă ca uneori, eşecul să te lovească din plin. Deseori, te ia pe nepregătite şi te aduce în pragul disperării. Se pare că nimeni nu ţi-a predat una dintre cele mai importante lecţii, aceea de a învăţa să pierzi. Într-adevăr! Suntem antrenaţi pentru a câştiga, şi nu pentru a pierde. Iar până la un punct, este corect să fie aşa.

Ce este mai puţin firesc, e modul nostru de a reacţiona în asemenea situaţii. Încă ne aflăm în stadiul în care trebuie să învăţăm că un eşec nu reprezintă sfârşitul lumii. Este o normalitate, o lecţie de viaţă pe care o învăţăm singuri, fără niciun alt suport. Prin urmare, faptul că ai pierdut, nu trebuie să-ţi ştirbească încrederea de sine. Dacă nu eşti cel mai bun, nu înseamnă că eşti incompentet sau că nu poţi ajunge în vârf, acolo unde îţi doreşti. Ci, poate că e un semn că trebuie să munceşti mai mult, să faci o schimbare sau să te opreşti din drumul pe care ai pornit.

Morala?

Nu uita că viaţa nu e doar despre competiţii. Nu te mai privi mereu prin raportare la ceilalţi, ci doar atunci când e cazul. Nu există cineva priceput la toate, deci încearcă să fii bun în domeniul în care ştii că poţi fi bun. Gândeşte-te că nereuşita este un prilej de a reflecta asupra anumitor lucruri care au luat o altă turnură decât cea aşteptată, şi de a le îndrepta. Şi cel mai important, aminteşte-ţi că nimic nu e întâmplător.

Advertisements

One thought on “Cel mai mare câştig? A învăţa să pierzi

  1. Stef says:

    E important sa-ti insufle cineva dorianta de a persevera si de castiga, de a fi printre cei mai buni si de a munci sa-ti atingi scopurile. Atunci cand vrei sa fii mai bun, cand iti stabilesti un tel, e mai usor sa muncesti pentru a atinge acel tel daca esti cu adevarat determinat.
    Cat despre raportarea la ceilalti, cred ca e inevitabil. Asta porneste de la look, la accesorii, bunuri materiale , pana la cele spirituale.
    Dar e bine daca te cunosti pe tine insuti si stii care-ti sunt limitele. Nu suntem clone, fiecare are abilitatile lui si odata ce intelegi care sunt ale tale si le fructifici, vei ajunge la rezultate multumitoare si cel mai important iti va placea de tine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s