Social Media ca instrument educaţional

 social-media-in-education1

Într-o eră în care tehnologia capătă proporţii din ce în ce mai mari, iar generaţia aşa-numiţilor digital natives pare să deţină frâiele viitorului nostru al tuturor, a refuza convertirea la dogma junglii web 2.0, e aproape acelaşi lucru cu a încerca să înoţi împotriva curentului.

Atunci când vine vorba de social media, mulţi experţi se arată. Însă de la a şti, de pildă, cu ce se “mănâncă” o pagină de Facebook şi până la a-i descoperi şi utiliza toate resursele de care aceasta dispune în avantajul tău, e cale lungă. Căci şi în social media, la fel ca în orice alt domeniu, e greu să atingi punctul terminus de noutate.

Vorbeam cu ceva timp în urmă de social media marketing. Ce nu ştiu unii, însă, e că social media a devenit un tool important, folosit şi în procesul de învăţare. Blogurile, social networking-ul, bookmarking-ul, photo&video sharing-ul (şi mai tot ce are în faţă “social” şi o terminaţie în “-ing”) par să fie pilonii schimbării în educaţie.

Dacă până nu demult a învăţa presupunea să toceşti pagini întregi din care oricum nu înţelegeai prea multe, astăzi elevii şi studenţii sunt încurajaţi să-şi facă bloguri, să scrie despre ceea ce îi pasionează ori îi intrigă, dezvoltându-şi astfel creativitatea, simţul critic şi analitic, beneficiind totodată şi de feedback în timp real.

Grupurile create în cadrul reţelelor de socializare sunt un alt plus adus stilului tradiţional de învăţare. Pe lângă interacţiunea ce are loc între membrii grupului, aceştia pot face uşor schimb de informaţii legate de şcoală, social networking-ul facilitând nu doar stabilirea de conexiuni, ci şi accesul la conţinutul de calitate, la conţinutul care prezintă un interes ridicat în rândul respectivei comunităţi online.

Din punctul meu de vedere, social media nu e un trend, ci o necesitate. Şi din câte observ, vor mai trece ani până când îi vom conştientiza importanţa şi beneficiile pe care social media le are în aproape toate domeniile de activitate.

sursa foto: socialmediaweek.org

Advertisements

2 thoughts on “Social Media ca instrument educaţional

  1. unulnou says:

    E adevarat. Retelele sociale pot facilita comunicarea si crearea de comunitati cu un scop bine definit. Nu doar atat, dar internetul in sine te poate ajuta sa intri in contact cu persoanele cu experiza inalta dintr-un anumit domeniu. Lucruri foarte importante in educatie. Dar pana la urma, educatia de tip academic e greu de obtinut fara mult studiu individual si feedback direct. Daca nu ar fi complet asincron cu perioada in care traim, sistemul de educatie, impreuna cu resursele tehnologice actuale ar putea produce valori intelectuale pe banda rulanta. Din pacate nu e asa. Oricum pentru auto-educare internetul e de-a dreptul GIUGIUC!

    • Roxana Balan says:

      Iti dau totala dreptate referitor la faptul ca o educatie adecvata trebuie obtinuta prin studiu individual si nu numai. Sincer, eu vad social media si internetul per ansamblu ca un plus adus educatiei, ca o diversificare, daca vrei. Modul in care se invata in Romania, in prezent, poate deveni monoton de cele mai multe ori.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s