Cum e cu prieteniile la distanţă?

6fbdc49b721af52bff923fafb55d0e3a

Prietenii pot fi împărţiţi în mai multe tipologii. Prietenii cu care obişnuieşti să te afişezi în societate şi pe la tot felul de sindrofii. Cei care te scot mereu din încurcătură şi-ţi rezolvă marile dileme. Prietenii care îţi deschid orizonturile şi încearcă să-ţi bage minţile în cap ori cei pe ale căror braţe îţi poţi deplânge liniştit existenţa la orice oră din zi şi din noapte.

De când cu apariţia internetului şi a altor tehnologii, lucrurile par însă să se fi schimbat. Acum oamenii îşi intersectează destinele pe reţelele de socializare şi mai rar la film, în parcuri ori în cafenele. Schimbă cele dintâi cuvinte pe chat-uri, iar după săptămâni şi luni întregi de tatonări, mărturisiri şi impresii, unii dintre ei se pricopsesc cu noi prietenii şi chiar relaţii.

Şi, cumva, ajungem să îi iubim pe oamenii de la celălalt capăt de lume sau de ţară, chiar dacă nu am avut niciodată prilejul să îi întâlnim face to face. Pe oameni pe care nu i-am îmbrăţişat, nu i-am luat niciodată de mână şi, cu toate astea, îi simţim îngrozitor de aproape.

Prietenia ce se poate naşte între persoanele aflate la kilometri distanţă mi se pare bizară şi totuşi fascinantă. E genul acela de legătură pe care e imposibil să o înţelegi, să o descifrezi atâta timp cât nu o trăieşti chiar tu. Alta e nerăbdarea cu care aştepţi un răspuns, un semn, altul e gustul destăinuirilor, alte sunt dorurile.

Ce anume te face să fii un mai bun prieten, mă întreb. Faptul că mănânci ceea ce mănâncă şi cel de lângă tine, că visezi fix atunci când şi el visează sau că te expui la braţul lui peste tot? Eşti un prieten mai bun dacă faci lucrurile sincron cu celălalt, dacă stai cu el de dimineaţă până seară nas în nas sau dacă oxigenul pe care-l inhalaţi se împarte la amândoi?

La distanţă aerul nu are cum să devină sufocant. Chiar şi după ani lungi de discuţii consumate prin e-mailuri şi telefoane, găseşti mereu emoţia şi curiozitatea aceea de la început. Nu-l vezi pe celălalt, dar simţi cum poveştile, experienţele şi banalităţile voastre cotidiene rezonează în cel mai adânc şi frumos mod. Fizic vorbind, nu e niciodată lângă tine. Însă mesajele cu “Ce mai faci? Eşti bine?” care ajung exact când ai nevoie disperată de ele, dovedesc că prieteniile adevărate pot străbate orice distanţă.

Sursa foto: pinterest.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s