Dreptul la intimitate

692e58132143cf99c2286529be412637

Între o veste bună şi una rea, oamenii vor dori să o afle mai întâi pe cea din urmă.

O vor înşfăca cu ambele mâini şi-o vor suci în aşa fel încât să nu-i rămână nicio parte neexplorată. O vor analiza din fiecare cotlon al minţii lor, încercând să desluşească printre cuvintele aruncate la repezeală ceva malefic, otrăvitor sau apocaliptic, şi care ar putea atenta în vreun fel bunăstării lor, indiferent de natura ei. Aşa am putea explica apetenţa noastră, a tuturor, pentru tot ce e imoral, ilicit, dăunător. Şi totuşi, există şi câteva mici excepţii.

Atunci când emisiunile tabloid abuzează în mod frecvent şi conştient de cuvintele „şoc“, „exclusivitate“şi „senzaţional“, cărora le adaugă un imperios semn al exclamării în coadă, e uşor să te prinzi în jocul perfid al celor ahtiaţi după rating.

Vreme de o oră, două sau chiar trei, platourile de televiziune renunţă la decorul extravagant şi atmosfera care se vrea a fi prietenoasă, luând locul unei săli de tribunal unde şi pereţii par aţi imputa lucruri de care nu te crezi în stare. În boxa acuzaţilor, artişti consacraţi, vedete şi mai tot ce mişună prin showbizul autohton. Oameni a căror poveşti îţi pot zdruncina întreaga lume dacă le asculţi, oameni de care te ruşinezi sau oameni în faţa cărora inima îţi spune să te-nclini. Toţi băgaţi în acelaşi malaxor, ca în hainele cu mărimi universale, aşteptând verdictul lipsit de fundamente incriminatorii al celor de acasă.

Să fim sinceri. Atunci când eşti persoană publică e absolut imposibil să-ţi ţii viaţa închisă cu un lacăt. Sunt destule câteva apariţii pentru a intra în radarele oamenilor. Din acel moment vor dori mereu să ştie ce incurgitezi, cu ce îţi umpli timpul, pe unde îţi pierzi nopţile şi cu cine.

Pentru cei care te admiră, e doar un mod de a te cunoaşte mai bine, de a-şi oglindi dorinţele neajunse la vârsta maturităţii în tine. Pentru alţii, în schimb, eşti un fel de întruchipare a justificărilor ce le caută vieţii lor searbăde, monotone, îmbibată în frustrări. Oamenii aceştia vor săpa în continuu după cuvinte de rău la adresa ta şi alte nelegiuri pe care le-ai comis sau nu într-un trecut.

Ce se întâmplă cu dreptul lor la intimitate? Dar şi al nostru? Al celor fără nici o intenţie latentă de vedetism prezentă în noi?

Zilnic căutăm mijloace de a ne strecura în acel ungher al vieţii, pe care cei din jurul nostru au decis să-l ţină ascuns de ochii lumii. Invadăm fără nici o mustrare de conştiinţă intimitatea celor care ne sunt vecini, colegi sau a celor pe care îi numim cu inconştienţă prieteni.

Ne înarmăm cu răbdare, aşteptând ca ei să facă un pas greşit. Ne îmbufnăm la fiecare victorie a lor, mai ceva ca nişte microbişti dezamăgiţi, ce urmăresc meciul de fotbal din tribune. Nu facem deloc rabat de la tras cu ochiul nici atunci când vine vorba de iubirile pe care le trăiesc sau pe care au încercat să le arunce uitării. Am fi stare de aproape orice pentru a afla cine li se plimbă prin aşternuturi, pe unde anume îşi fac veacul atunci când nu ajung acasă sau dacă au facturi restante de plătit. Încercăm, pe cât posibil, să le descoasem trecutul, în speranţa că vom găsi ceva mizerii şi amănunte întunecate care să ne servească drept pansamente pentru rănile provocate de neputinţă, de naivitatea tinereţii, delăsare sau de lipsa noastră de curaj.

Le căutăm altora nod în papură pentru că nu ştim altfel să ne iertăm propriile greşeli. Intrăm cu bocancii în viaţa lor, pentru a ne convinge că nu suntem singurii care au eşuat, care au călcat strâmb sau care experimentat pe propria lor piele suferinţa. Formulăm opinii asupra actelor săvârşite de aceştia exact aşa cum ne-ar fi plăcut să fie sfaturile altora pentru noi. Îi judecăm pe alţii pentru că a ne judeca pe noi înşine ar însemna mai mult decât am putea suporta.

Pentru noi, intimitatea defectă a celorlalţi e mecanismul prin care ne apărăm nu doar de alţii, ci mai ales de răbufnirile îndreptate asupra propriei persoane. Şi, tocmai de aceea, vom continua să abuzăm de ea, să o călcăm în picioare. Cu sau fără vreun acord.

Sursa foto: pinterest.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s