Ieşenii vor aeroport – sau cum să mobilizezi o comunitate

150519_294342294019013_1568518050_n

Urmăresc cu atenţie lucrurile frumoase de care se bucură Iaşul în ultima perioadă şi îmi simt inima cum exaltă. Dar, parcă, şi mai febril e sentimentul de mândrie pe care-l încerc atunci când mă găsesc înconjurată de tot mai mulţi oameni cu iniţiativă şi idei delicioase, atât de bine gândite, încât le poţi vedea roadele în zare. Şi nu, nu vorbesc de genii. Ci de oameni obişnuiţi, care au hotârât să apuce ei “taurul de coarne”, sătui să aştepte la nesfârşit rezolvarea unor probleme ce ne implică pe toţi, până la urmă.

Dacă e să ne aşezăm privirea asupra unui inventar minuţios, vom constata că dincolo de clădirile uzitate vizibil de anii ce-au trecut peste ele, dincolo de gropile din asfalt şi de alte lacune de care ne plângem pe la uşile autorităţilor, Iaşul are un potenţial pe care nu-l vezi decât dacă eşti legat la ochi. Însă pentru a-l exploata aşa cum trebuie, e nevoie de oameni. De cei care ştiu să ceară exact atât cât li se cuvine, pentru restul visurilor încă neîmplinite fiind dispuşi să plătească cu sudoarea frunţii şi, uneori, chiar cu sacrificii. De oameni care nu şi-au abandonat principiile pe traseul învolburat al unor experienţe. E nevoie de oameni decişi să ia atitudine în prezenţa unor promisiuni lipsite de finalitate şi care să poarte cu toţii aceeaşi determinare în suflet: aceea de a face oraşul acesta să prospere, de a-l transforma într-un loc frumos, util , faţă de care să capete drag.

Aşa se face că, spre sfârşitul anului 2012, o echipă de 5 tineri curajoşi şi extrem de hotărâţi (cărora ulterior li s-au mai alăturat 4 membri) au lansat Ieşenii Vor Aeroport. O campanie al cărei ecou a mobilizat mii de oameni ce au strigat cu toţii într-un singur glas ceea ce îşi doreau de mult timp, dar nu îndrăzniseră să întreprindă nimic în acest sens: un aeroport modern la Iaşi, construcţia unei piste mult mai flexibile şi introducerea unor curse aeriene noi, atât interne cât şi internaţionale.

Schimbările nu se întâmplă cât ai bate din palme. Uneori trebuie să le împingi tare de la spate cu multă muncă, perseverenţă şi cu o voinţă pe care nici un eşec, nici o dezamăgire să nu o poată surmonta. Iar cei care se află în spatele campaniei Ieşenii vor aeroport ştiu asta cel mai bine. Misiunea lor e departe de a se fi încheiat. În prezent, supraveghează îndeaproape construcţia noii piste,  promovează cursele aeriene şi încearcă prin semnarea unei petiţii să introducă o linie de transport public către aeroport. Dar pentru ca toate aceste obiective să se materializeze şi să devină un bun al întregii comunităţi, e nevoie de ceva mai multă implicare şi asumare din partea noastră, a tuturor.

Şi, dacă nu mă credeţi, luaţi de răsfoiţi acest raport de activitate al campaniei Ieşenii vor aeroport! Şi acţionaţi în consecinţă! Nu costă nimic, parol!

sursa foto: ieseniivoraeroport.org

Advertisements

6 thoughts on “Ieşenii vor aeroport – sau cum să mobilizezi o comunitate

 1. Radu says:

  Ma bucur sa vad aceasta mobilizare, fara un precedent de care sa-mi amintesc.
  Sunt in asentimentul tau Roxana si ii felicit pe aceasta cale pe cei de la “Iesenii vor aeroport”. Sunt unul din primii semnatari ai petitiei initiate de ei, si ii urmaresc permanent pe FB.
  Promit, ca atunci cand se Aeroportul Iasi va fi unul asa cum ne-am dorit cu totii, sa zbor in fiecare an in Italia, Anglia si Spania (si cine mai stie unde) in vizita la prieteni, pentru ca am multi in toate din cele trei tari, dar si in simple excursii. Sunt sigur ca sunt mii de oameni in zona care gandesc la fel.
  Si mi-as dori ca, odata ca aceasta initiativa isi va gasi finalitatea, sau poate chiar inainte, sa vad si “Iesienii vor……….”, iar de aici doar cerul este limita…
  Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s