„Păşunile Raiului” – lumea de dincolo de aparenţe

The-Gift-Of-Passion-„Pasunile-Raiului”-de-John-Steinbeck

Recunosc. Nu obişnuiesc să-mi aleg cărţile după reputaţia de bestseller pe care şi-au câştigat-o, nici după titlul pe care-l poartă, ci mai degrabă după lecţiile pe care însumează. Însă cartea lui John Steinbeck – „Păşunile Raiului” – a fost excepţia de la regulă.

Mi-a ademenit instant privirea şi a născut în mintea mea tot felul de ipoteze cu privire la firele narative, scenariile şi arhitecturile de personaje pe care le-ar putea adăposti. Iar faptul că are puterea de a-l pune pe cititor să-şi exerseze imaginaţia încă de la cuvintele de pe prima copertă, o aşază pe raftul cărţilor pe care le “guşti”, iar apoi le dai prietenilor cu titlu de recomandare.

Cred că fiecare lectură e specială în felul ei, iar „Păşunile Raiului” are eminamente doza ei de farmec. E o carte a contrastelor, care te introduce într-un univers aparte. O confund cu un joc de lumini şi umbre în mrejele căruia aluneci cu asumare pentru că îţi doreşti cu toată fiinţa ta să descoperi ce ţi s-a mai pregătit în paginile următoare.

Deşi alternează registrul mundan cu cel fantastic, Steinbeck nu lasă să se simtă vreo urmă de exagerare în niciun moment al lecturii. Împleteşte frumosul cu grotescul, norocul cu ghinionul, bunăstarea cu falimentul, inteligenţa şi bogăţia inimii cu sărăcia minţii şi a spiritului. Şi face asta cu o nonşalanţă care te cucereşte.

Personajele pe care autorul le construieşte sunt precum culorile de pe paleta unui pictor. Fiecare dintre ele are o nuanţă sufletească diferită, o altă istorie de viaţă, calităţi, defecte şi destine care te ajută să le surprinzi individualitatea. Iar Steinbeck le introduce pe rând în povestea sa cu grija unui cofetar care încorporează albuşurile spumă în sufleul de ciocolată.

Cu toate că nu e una dintre acele cărţi care îţi face emoţiile vraişte sau care îţi întoarce viaţa cu susu-n jos, „Păşunile Raiului” are meritele ei. Şi spun asta pentru că reuşeşte să-ţi aducă la orizontul conştiinţei faptul că ceea ce vezi e doar o mică parte din ceea ce există. Te ajută să înţelegi că fiecare dintre noi trăieşte într-o lume doar a lui şi că, pentru a cunoaşte pe cineva cu adevărat, e musai să păşeşti dincolo de aparenţe. Să depăşeşti teritoriul evidenţelor şi să iscodeşti cu atenţie “interioarele” unui om înainte de a-l eticheta.

Sursa foto: elefant.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s